Herlev New Style Square Dance


Danseformer
Inden for squaredance er der forskellige stilarter. I Danmark findes den i 3 forskellige former. Her er en kort oversigt over stilarternes fællestræk og forskelle.

Traditionel Square Dance:
Har de fleste fællestræk med folkedans, med rødder tilbage til Eastern Square Dance. Stilen er præget af faste figursammensætninger, og musikken er meget tro mod den oprindelige stil. For det meste danses der til levende musik. Der benyttes færre begreber end i de to andre stilarter, men flere forskellige formationer. Foruden squares, danses der i contra-opstilling, big circles, small circles mv.

Modern Square Dance:
Har sine rødder i Western Square Dance, og fandt sit nuværende "moderne" udtryk i 1940´erne og 1950´erne. Der benyttes kun squareopstilling i udgangspunktet. En lang række begreber (kommandoer, calls) placerer danserne i mange forskellige formationer, der hele tiden ændres og varieres. Danserne lærer ikke faste danse, men lærer en række begreber, som calleren sammensætter vilkårligt under dansen. Begreberne er ordnet i et antal danseprogrammer med stigende kompleksitet.

Dansen er typisk opdelt i såkaldte "Tips" med to melodier; en fri sightcalling (løbende kombination af begreberne), hvor musikken "loopes" og en struktureret singing call, hvor calleren synger tekststykker fra melodien mellem begreberne.

Begreber, udtryk, danseprogrammer og formationer er unikke og ens, uanset hvor i verden man danser. Dansen er udbredt i en lang række lande over det meste af kloden. For alvor introduceret i Danmark i begyndelsen af 1980´erne.

New Style Square Dance:
New Style har mange fællestræk med Modern Western, og har de samme rødder. Der bruges de samme begreber, danseprogrammer og formationer. Den væsentligste forskel er dansemåden og stylingen. New Style danses i en mere fri, tempofyldt og "løsluppen" stil med brug af gadedrengehop. Her er den umiddelbare danseglæde, motionen og det gode humør vigtigere end stilen. I New Style benytter calleren kun den frie sightcalling og ikke singing calls, ligesom der ikke "loopes" i musikken. Er udviklet her i landet i starten af 1980´erne og danses kun i Danmark.